The Barn
The barn/shop is 48ft x 48ft with a 24ft x 24ft loft. It is oriented Northwest/Southeast on the long axis aligned with air flow down the valley to provide good airflow.  The stalls are on the Southeast side.  A 24” overhang shades the stalls in the summer and makes them sunny in the winter. The structure is supported by 4 x 6 treated posts embedded in 4 inches of concrete reinforced by rebar. The sides and roof are tin with a tar paper underlayment to prevent condensation.  There are turbines on the roof to ventilate the hay loft. Gutters drain into 4" PVC pipe,  routing water runoff from the barn into the nearby creek. Power is 100 Amp service and all wiring is armored 3-wire 12 gauge, earth grounded through conduit. All outlets and power connections are GFCI protected and both sides of the barn have fire extinguishers. The ceilings are 11 ft high in the 24 x 48 ft wide center section and open to the loft above the outer 12 x 48 foot sections. The loft is accessed by stairs using a trap door and a hay door on the outside wall. One side of the building is a 24 x 48 foot workshop containing a heated 12 x 12 foot tack room with sink, hot water, refrigerator and microwave.  The floor on this side is smooth concrete.  The other side is a 12 x 48 foot barn containing three 12 x 12 stalls, a heated indoor warm water wash rack and a 12 x 12 foot hallway.  There is also a 8ft x 8ft outdoor warm water wash rack. The floors in the barn hallway and stalls are rough texture finished concrete to prevent them from being slick.  Rubber mats are also used in the hallway and the stalls. Each stall has 4 ft. wide dutch doors on the inside hallway and on the outside wall, two hay racks, a feed bucket, and a ceiling fan.  There is water piped directly to each stall. The walls in the stalls and barn side are constructed of 1" thick rough pine lumber in varying widths cut and sawn from a wooded area here on the farm by a neighborhood logger. The boards are mounted vertically to discourage chewing and screwed or nailed to pressure treated framing. To control flies, the barn floor, walls, and the paddocks are sprayed weekly with a barn spray concentrate of Permethrin, there is a Pyranha Automatic Mist System, and fly strips are hung near the ceiling.  The horse environment in the barn is designed to be "comfortable" from the perspective of the horse. As prey animals, horses do not like small confined areas. They prefer open areas and the opportunity to see and evaluate their surroundings for possible danger.  For that reason, the stalls are open to the loft above, providing almost a 20 foot ceiling with no hay stored above them, creating a dust free environment.. In addition, an exhaust van in the end of the barn above the stall area creates a rising air flow, removing any dust stirred up from the bedding and preventing any heat buildup above the stalls.. The 12 x 12 ft. stalls are large enough to allow the horses to move about and lie down comfortably if they wish. Since the ceiling is high and the stalls are open on both sides, there is a feeling of openness instead of confinement.  Each stall opens into a small bare gravel-sand corral and under normal circumstances, the outside doors are never closed.  The horses have the option to walk outside and look around at any time they feel threatened.  The corrals have power and heated water tanks. Each  corral is attached to a small grass paddock to provide short periods of turnout during extreme weather. In the summer, the inside dutch doors are left open by using chain stall guards to improve air flow from prevailing winds.  In the winter, the inside doors are closed to reduce drafts and provide a warmer environment in the stalls.